Obsah [Zobrazit/Skrýt]
Vytisknout tuto Wikistránku Vytisknout tuto Wikistránku

Vědomí a poruchy vědomí v medicíně



Úvod

Pojem vědomí má různý obsah podle toho, zda je definováno z hlediska filozofického, sociálního nebo medicínského. V lékařské praxi se pod pojmem vědomí rozumí takový stav, kdy si jedinec plně a správně uvědomuje sám sebe i své okolí, je schopen jednat podle své vůle a reagovat na zevní a vnitřní stimuly pomocí první i druhé signální soustavy, tedy včetně myšlení a řeči. Vědomí je zajišťováno interakcí mezi neurony mozkových hemisfér a aktivačním systémem retikulární formace horní části mozkovéhu kmene a talamu.

Odchylky od tohoto stavu lze označit jako poruchy vědomí. Fyziologickou poruchou vědomí je spánek, který je aktivním biologickým dějem, sloužícím ke zotavení mozkové tkáně.

Stav lidského vědomí se v lékařské praxi posuzuje na základě vyšetření následujících funkcí:

Lidskou dimenzi vědomí podmiňuje lucidita (jasnost vědomí) - vědomí je zachované jak po stránce kvantitativní (rozsah vědomí), tak i kvalitativní (obsah vědomí). Jedinec je bdělý (vigilní) a správně orientován. Lucidita nevylučuje poruchu psychické kompozice (nálada, paměť, intelekt).

Patologické poruchy vědomí vznikají při onemocněních mozku a lze je rozdělit na poruchy kvantitativní, kdy je porušen rozsah vědomí, a kvalitativní, kdy jde o poruchu obsahu vědomí.

Vigilita (bdělost, wakefulness) je kvantitativní charakteristikou vědomí (míra bdění; určuje rozsah, úroveň vědomí). Pokud je vigilita alterována, jde o kvantitativní poruchu.

Vigilitu odlišujeme od všímavosti (mindfulness) popisované v odkazovaném příspěvku jako „bdělá pozornost nebo plné uvědomování, specifický způsob zaměření pozornosti charakterizovaný záměrným, bdělým uvědomováním si jevů odehrávajících se v přítomném okamžiku s postojem přijetí a nehodnocení. Jedná se o zvýšenou pozornost přítomného okamžiku, která se vyznačuje jasností, ostrostí a živostí“.

Vigilitu rovněž odlišujeme od vigilance, která označuje připravenost k akci.

Vigilita, stav bdělosti, bdění (wakefulness) je stav protikladný spánku; člověk nespí, ani není v bezvědomí. Je při vědomí, je ve stavu pohotovosti reagovat na podněty, je přítomna mysl. Bdění se projevuje obezřetností, ostražitostí, opatrností, připraveností reagovat, dbalostí k okolí anebo k sobě samému. Příbuzným spojením je vigilita pozornosti neboli distributivnost pozornosti – schopnost přepínat pozornost podle nutnosti.

Pokud je alterována schopnost vlastní identifikace jedince, nebo schopnost identifikace jeho vlastních prožitků (obsah vědomí), jde o poruchu kvalitativní. Obsah vědomí souvisí s uvědomováním si okolí a sebe sama.

Kvantitativní poruchy vědomí

Kvantitativní porucha vědomí (zastřené vědomí) je stav porušené bdělosti (vigility). Termín bezvědomí vyjadřuje nejtěžší stupeň poruchy vědomí, který sám může být různého rozsahu. Rozdíl je v tom, zda nemocný reaguje variabilně (variabilní způsob odpovědí), reflexně (invariabilní odpověď specifická k podnětům), či nereaguje vůbec. Pro přesnější aktuální stanovení úrovně vědomí je proto lépe používat termín porucha vědomí a definovat zároveň typ a stupeň této poruchy. Hloubku bezvědomí stanovujeme podle reakcí postižené osoby na verbální, optické, sluchové a nociceptivní podněty. Reakce se ztrácí v pořadí: Verbální → optické → akustické → nociceptivní.

Podle doby trvání a jejich intenzity lze kvantitativní poruchy vědomí dělit na několik stupňů:

Tyto jednotlivé kategorie poruchy vědomí nejsou od sebe striktně odděleny, tvoří plynulý přechod od lehké somnolence až po hluboké kóma a v průběhu času mohou plynule přecházet jedna v druhou.

Obr. 1. Srovnání stavů vědomí co do zachování jeho rozsahu a obsahu.

Patofyziologie kvantitativních poruch vědomí

Rozhodující úlohu v udržování bdělosti má ascendentní aktivační systém retikulární formace mozkového kmene. Nejrůznější senzitivní a senzorické podněty jsou prostřednictvím tohoto systému a za spoluúčasti talamu převáděny do mozkové kůry, jejíž neurony jsou tak permanentní stimulací udržovány v aktivním bdělém stavu. Kvantitativní poruchy vědomí vznikají při postižení tohoto aktivačního systému buď přímou lézí horního mozkového kmene nad úrovní středního pontu (mezencefalodiencefalická oblast), nebo difuzním kortikosubkortikálním postižením obou mozkových hemisfér, jež může být organického nebo metabolického původu. Přechodnou poruchu vědomí rovněž může způsobit iritační léze retikulární formace mozkového kmene (centrencefalická epilepsie).

Etiologie kvantitativních poruch vědomí

Příčinami kvantitativních poruch vědomí mohou být patologické změny struktury lokalizované supratentoriálně anebo infratentoriálně, nebo metabolicko-toxické změny. Samostatnou skupinou jsou záchvatovité poruchy vědomí.

Strukturní postižení

Porucha vědomí je v těchto případech způsobena buď lézí samotného horního mozkového kmene, nebo difúzním postižením kortikosubkortikálních oblastí mozku hypoperfúzí, mozkovým edémem, zánětem nebo akutním hydrocefalem při obstrukci likvorových cest.

Nejčastějšími příčinami strukturních lézí jsou cévní mozkové příhody (mozkové ischémie, intracerebrální krvácení, subarachnoidální krvácení, pituitární krvácení), mozkové nádory (primární nádory mozku, metastatická postižení mozku, karcinomatóza mening), zánětlivá postižení mozku (meningoencefalitidy, absces mozku, subdurální empyém) nebo traumatické mozkové léze (difúzní axonální postižení, kontuze mozku, poúrazový edém mozku, traumatická krvácení). Porucha vědomí je rovněž hlavním příznakem mozkové komoce (commotio cerebri - otřesu  mozku). Je způsobena přechodným funkčním postižením nervové aktivity ascendentních aktivačních systémů (na rozdíl od mozkové kontuze – contusio cerebri, zhmoždění mozku, při kterém jsou patrné strukturní léze).

Vodítkem pro diferenciální diagnózu je skutečnost, že strukturní léze jsou obvykle provázeny ložiskovým neurologickým nálezem. Při postižení středových struktur mozku nebo při oboustranných hemisferálních lézích však může být klinický nález víceméně symetrický, a může tak připomínat postižení metabolické nebo toxické. CT nález bývá obvykle patologický.

Metabolické anebo toxické postižení

Metabolické anebo toxické postižení mozku bývá difúzní, často víceložiskové, většinou symetrické. Primárně nejde o strukturní mozkovou lézi. Nejčastější příčinou jsou intoxikace léky, alkoholem, opiáty oxidem uhelnatým, postižení mozku při urémii, při jaterním nebo diabetickém kómatu, hypoglykémii, při celkové mozkové hypoxii, při hypertenzivní encefalopatii, minerálové dysbalanci, poruše acidobazické rovnováhy, dále při různých endokrinopatiích, porfyrii, hypotermii, hypertermii, při status epilepticus atd. Tyto příčiny jsou blíže popsány v kapitole Bezvědomí a diagnostika komatózních stavů.

Obvyklým nálezem je disperzní neurologická symptomatologie, často symetrická, většinou je přítomna alterace pouze některých funkcí, a to současně v několika etážích mozku. Prvním příznakem bývají poruchy mentální, zorničky jsou většinou symetrické, miotické s výbavnou fotoreakcí. Časté jsou též bloudivé poruchy bulbů, jejich spontánní deviace jsou však naopak velmi vzácné. Časté jsou rovněž mimovolní pohyby, neklid, tremor, myoklonie. Dýchání bývá zrychleno (Kussmaulovo dýchání), svalový tonus bývá symetrický. Tyto příznaky naopak obvykle chybí u lézí strukturních. CT ani likvorový nález nebývají výrazně patologické.

Záchvatovité poruchy vědomí

Jde o poruchu vědomí charakterizovanou náhlým začátkem, krátkým trváním (několik sekund až minut) a spontánní kompletní úpravou. Nejčastěji jde o synkopu nebo epileptický záchvat. Synkopa je způsobena přechodnou hypoperfúzí mozku (srdeční arytmie, srdeční selhávání, hypovolémie, arteriální hypotenze). Existuje rovněž vazovagální synkopa při podráždění karotického sinu, vazodepresorická synkopa v důsledku emoce, bolesti anebo nadměrné fyzické zátěže, tusigenní synkopa, mikční synkopa anebo defekační synkopa ze sníženého žilního návratu následkem zvýšení intrathorakálního tlaku atd. Epileptické záchvaty mo hou mít různý klinický obraz podle typu epilepsie. Záchvatovité poruchy vědomí provázejí i některé metabolické stavy (např. hypoglykémii) anebo onemocnění, mohou být i obrazem hypoventilační tetanie.

Specifické kvantitativní poruchy vědomí

Psychiatrické afekce

Některá psychiatrická onemocnění mohou připomínat poruchu vědomí. Abulie je stav těžké apatie se ztrátou vůle, iniciativy, někdy i spontánní hybnosti. Katatonie je porucha hybnosti projevující se stereotypními pohyby, nebo naopak nehybným setrváváním v bizarních polohách, a mutismem. V obou případech je plně zachována vigilita. Hysterické poruchy vědomí se projevují bizarně u hysterických osobností.

Akinetický mutismus

Totální psychomotorická netečnost vůči všem podnětům z okolního prostředí. Pacienti činí dojem bdělosti, fixují a sledují pohledem, ale spontánně nemluví a nepohybují se. Je zřejmý kognitivní deficit, pacienti jsou spaví (hypersomnie).

Vegetativní stav, perzistentní vegetativní stav, apalický syndrom

Jde o závažnou poruchu korových a podkorových struktur anebo funkcí při zachované činnosti mozkového kmene. Tomuto klinickému obrazu obvykle předchází těžké postižení celého mozku s klinickým obrazem kómatu a s následnou reparací jen odolnějších, fylogeneticky starších struktur mozkového kmene. Příčinou je nejčastěji globální mozková hypoxie při přechodné srdeční zástavě nebo difúzní axonální postižení při traumatu mozku.

Nemocný má zachovány kmenové reflexy včetně spontánního dýchání, oči jsou otevřené a bezděčně sledují okolí, které však pacient nevnímá (vžité, ale naprosto nevhodné označení: coma vigile). Spontánní pohyby ve vegetativním stavu mohou být částečně zachovány, nebo zcela chybí. Pokud jsou patrné jakékoliv jasné, byť nepatrné známky, že si pacient uvědomuje sebe anebo své okolí (známky chování nebo emoční odpovědi), hovoří se o stavu minimálního vědomí (minimally conscious state). Pokud tento stav trvá déle než 1 měsíc, názývá se perzistentní vegetativní stav. Pokud trvá déle než 3 měsíce po netraumatickém poškození anebo déle než 12 měsíců po traumatickém poškození mozku, nazývá se permanentní a mnohdy se považuje za ireverzibiliní; je to však sporné. Podrobnější diskuzi s odkazy lze najít zde na www stránkách.

V některých případech (častěji u posttraumatických stavů) však může dojít k postupné úpravě funkcí, i kortikálních, někdy i po několika letech. Nejprve se zpravidla objevují pouze primitivní reakce související s pudem obživným a sexuálním (Klüverův-Bucyho syndrom, kdy má pacient snahu vše uchopit do úst - buldočí reflex, osahává personál, masturbuje), později je zmatený, konfabuluje (Korsakovův syndrom), mentální procesy jsou zpomaleny (organický psychosyndrom). Finálně se mohou psychické funkce i zcela upravit.

Obr. 2. Vývoj kómatu a vegetativní stav.

Locked-in syndrom (deeferentační syndrom)

Locked- in syndrom je velmi důležité odlišit od komatózního stavu. Je charakterizován téměř úplnou ztrátou hybnosti při plně zachovaném vědomí. Patofyziologickým podkladem tohoto syndromu je přerušení kortikobulbárních a kortikospinálních drah v oblasti ventrobazálního pontu, nejčastěji při trombóze bazilární artérie (deeferentace distálních struktur).

Při klasické formě postižení je nemocný schopen jen mrkání a vertikálního pohybu bulbů. Je přítomna tetraplegie, akinéza, mutismus, příznaky obrny mozkových nervů včetně horizontální obrny pohledu. Při klasické formě je zachováno mrkání, vertikální pohyby bulbů a konvergence očí. Proto se musí tyto pohyby vyšetřit u každého nemocného s obrazem těžké poruchy vědomí, abychom mylně nediagnostikovali komatózní stav u plně lucidního pacienta.

Mozková smrt

Nastane tehdy, když dojde k úplné ireverzibilní ztrátě všech mozkových funkcí. Zastaví se spontánní dýchání, vyhasíná fotoreakce, mizí reakce na nociceptivní podněty, je areflexie nad C1, je přítomna atonie, rozvíjí se hypotermie. Kmenové reflexy jsou rovněž vyhaslé. Při angiografii se prokáže zástava mozkové cirkulace. Mozková smrt je medicinsky i právně považována za smrt jedince. Opravňuje lékaře k ukončení resuscitace a použít vhodné orgány k transplantaci. To vše se řídí přísnými kritérii.

Diagnóza smrti je stanovena, není-li pochybnost o příčině strukturního poškození mozku a o jeho nevratnosti. Současně musí být vyloučena intoxikace, vliv léčiv s tlumivým a relaxačním účinkem, vliv primárního metabolického anebo endokrinního rozvratu, podchlazení apod.

Obr. 3. Smrt mozku – chybění akumulace 99mTc-ECD v mozku. Dokumentaci laskavě poskytl doc. MUDr. Pavel Koranda, Ph.D., Klinika nukleární medicíny LF UP a FN v Olomouci (další podrobnosti lze najít zde na odkazu na www stránky).

Hodnocení hloubky bezvědomí (kómatu)

Co konkrétně po neurologické stránce hodnotíme u komatózních stavů?

Glasgowská stupnice hloubky bezvědomí

Pro posouzení stavu vědomí se dnes používá Glasgowská stupnice (Glasgow coma scale, GCS) (tabulka 1), s modifikací pro děti a se zvláštním zřetelem na ty, které ještě nedosáhly 3 let. Hodnotí se otevírání očí (spontánně, na slovní a na bolestivý podnět), schopnost slovní produkce (orientovaná, dezorientace, nesmyslná slova apod.) a motorická reaktivita na slovní a bolestivý podnět (štípání do kůže končetin, v axile, nad sternem). U nejtěžších poruch je hodnota 3, pacient při plném vědomí dosahuje 15 bodů (tabulka 2).

Tabulka 1. Glasgowská stupnice bezvědomí (Glasgow Coma scale).

Tabulka 2. Hodnocení hloubky kómatu podle Glasgowské stupnice.

Kazuistika: Difúzní edém mozku po celkové hypoxii

58letý pacient po transplantaci ledviny. Náhlá dušnost, edém plic, srdeční zástava, bezvědomí. Provedena úspěšná kardiopulmonální resuscitace, po které pacient zůstává v bezvědomí v kritickém stavu. S odstupem několika hodin provedeno CT vyšetření mozku (obr. 4a-d).

Obr. 4a-d. Na CT jsou patrné mapovité hypodenzní oblasti v celém mozku i mozečku, vyhlazení gyrifikace, komprese komorového systému a zánikem cisteren na bázi mozku. Jde o obraz difúzního edému mozku po celkové hypoxii (nedostatečném zásobení mozku kyslíkem). Hyperdenzní střední i přední mozečkové tepny („dense artery sign„) svědčí pro přítomnost trombů v nich a nepřímo i pro zástavu cirkulace krve mozkem. Dokumentaci laskavě poskytl prof. MUDr. Miroslav Heřman, Ph.D., Radiologická klinika LF UP a Fakultní nemocnice v Olomouci(další podrobnosti lze najít zde na odkazu na www stránky).

Pacient po 4 dnech umírá.

Kvalitativní poruchy vědomí

Kvalitativní poruchy vědomí (obluzené vědomí, konfúze) jsou stavy desorientace a zmatenosti. Příčinou zřejmě jsou nerovnováhy v syntéze, uvolňování a inaktivaci neurotransmitterů, které ovlivňují kognitivní funkce, emoce, chování, náladu atd. Je porušen obsah vědomí, nikoliv jeho rozsah (bdělost, vigilita).

Klinicky se projevuje amentními a delirantními stavy provázenými desorientací a poruchou psychomotoriky s abulií (nedostatek vůle), agitovaností, deficitem pozornosti, poruchami vnímání provázenými iluzemi a halucinacemi, poruchami myšlení s produkcí bludů, zmateným inkoherentním slovním projevem s konfabulacemi, poruchami chování, emočních reakcí a nálady, změnou reaktivity vegetativního nervového systému a následnou amnézií. Podle intenzity příznaků může tento stav kolísat od lehké, snadno přehlédnutelné poruchy až po těžkou zmatenost, často též v závislosti na denní době (potíže se obvykle akcentují večer).

Z praktického hlediska se podle převládající symptomatologie rozlišují akutní konfúzní stavy spojené se snížením psychomotorické aktivity a stavy delirantní doprovázené psychomotorickým neklidem až agitovaností.

Kvalitativní poruchy vědomí vznikají následkem metabolických změn při zatím obtížně specifikovatelném postižení mozkové kůry.

Klasifikace kvalitativních poruch vědomí

Kvalitativní poruchy vědomí zarnují obluzené vědomí a mrákotné stavy.

Obluzené vědomí

Obluzené vědomí zahrnuje dva stavy – zmatenost a delirium.

Zmatenost (amence)

Delirium

Jedná se o organickou duševní poruchu, která je charakterizována skupinou psychologických a behaviorálních příznaků daných mozkovou dysfunkcí.

Pacient musí být chráněn sám před sebou, aby neošlo k sebepoškození (hospitalizace, kurtování, ohrádky apod.). Mortalita je dána vedle příčinného onemocnění i průvodními událostmi (vytržení cévek, pády, zabití apod.).

Mrákotné stavy (obnubilace)

Mrákotné stavy představují poruchu vědomí se zachovalou schopností orientovat se v prostoru a provádět i složité úkony, ale bez účelu, s následnou amnézií. Mrákotný stav často navazuje často na fyziologický stav bezvědomí (spánek), nebo patologický stav bezvědomí (epileptický paroxysmus). Podobají se deliriu, liší se však od něho náhlou ztrátou a náhlým návratem vědomí. Jsou nebezpečné zejména u starších osob, hrozí u nich aspirace a pneumonie a jiné komplikace.

Náměsíčnictví (somnambulie)

Je obecně známou obnubilací.

Ganserův syndrom

Jde o vzácnější mrákotný stav pseudodemence. Projevuje se pseudoadaptivním chováním a nehoráznými odpověďmi, které napodobují demenci (přiléhavé, ale nesprávné). Často vzniká ve vězeňské vazbě (vazbová reakce). Budí dojem nesmyslnosti anebo schválnosti (místo pozdravu zaštěká, uvede jiné datum narození – jiné století apod.; příkladem může být Josef Švejk před lékařskou komisí). Může mít účelovou povahu, ale nemusí být vědomý (nemusí jít o simulaci). Posuzování je obtížné.

Zpracovala: Doc. MUDr. Květoslava Dostálová, CSc., Ústav patologickéé fyziologie LF UP v Olomouci




Autor příspěvku: 0003 dne 22.4.2013 Chcete-li příspěvek editovat, musíte se přihlásit do systému.
Rubriky: Poškození mozku, vyšetřovací metody, terapie, Psychické poruchy, psychopatologie, Vědomí Já
Poškození mozku, vyšetřovací metody, terapiePsychické poruchy, psychopatologieVědomí Já

Nejnovější příspěvky