Obsah [Zobrazit/Skrýt]
Vytisknout tuto Wikistránku Vytisknout tuto Wikistránku

Bezvědomí a diagnostika komatózních stavů



Úvod

Hloubku bezvědomí stanovujeme podle reakcí postižené osoby na verbální, optické, sluchové a nociceptivní podněty. Reakce se ztrácí v pořadí: Verbální → optické → akustické → nociceptivní. V tomto smyslu jde o tzv. kvantitativní poruchy vědomí.

Rozdíl je v tom, zda nemocný reaguje variabilně (variabilní způsob odpovědí), reflexně (invariabilní odpověď specifická k podnětům), či nereaguje vůbec. Obecně platí, že u lehčích poruch vědomí (somnolence) je zachována reaktibilita, tj. variabilní způsob odpovědi. Nemocný je schopen odpovědět diferencovaně, je zachována korová integrace.

U těžších poruch vědomí (sopor) mohou být zachovány zbytkové kortikální aktivity (mimická reakce, flexe a extenze končetin, únikový pohyb apod.). Rovněž je zachována reflexní činnost.

U nejtěžších poruch vědomí (kóma) chybí kortikální aktivita, vidíme dekortikační či decerebrační rigiditu, změny vegetativních činností nebo žádné reakce (ireverzibilní koma).

Hodnocení hloubky bezvědomí (kómatu)

Co konkrétně po neurologické stránce hodnotíme u komatózních stavů?

Glasgowská stupnice hloubky bezvědomí

Pro posouzení stavu vědomí se dnes používá Glasgowská stupnice (Glasgow coma scale, GCS) (tabulka 1), s modifikací pro děti a se zvláštním zřetelem na ty, které ještě nedosáhly 3 let. Hodnotí se otevírání očí (spontánně, na slovní a na bolestivý podnět), schopnost slovní produkce (orientovaná, dezorientace, nesmyslná slova apod.) a motorická reaktivita na slovní a bolestivý podnět (štípání do kůže končetin, v axile, nad sternem). U nejtěžších poruch je hodnota 3, pacient při plném vědomí dosahuje 15 bodů (tabulka 2).

Tabulka 1. Glasgowská stupnice bezvědomí (Glasgow Coma scale).

Tabulka 2. Hodnocení hloubky kómatu podle Glasgowské stupnice.

Diencefalické a kmenové reflexy

Velký diagnostický význam má tzv. ciliospinální (algogenní pupilární) reflex na bolestivý podnět v obličeji anebo pod klíční kostí.

Bolestivým drážděním kůže pod klíční kostí anebo v obličeji vyvoláváme dilataci zornic o 1 – 2 mm. Pokud nejde o přímou lézi mozkového kmene, je tento reflex výbavný z obou míst. Léze kmenová způsobuje jeho nevýbavnost z obličeje, zatímco drážděním kůže horního hrudníku zůstává reflex výbavný (průběh vláken přes plexus sympaticus k m. dilatator pupillae).

Okulocefalické reflexy (OKR) vertikální a horizontální testují intaktnost okohybné inervace mesencefalické a pontinní. Při vertikálních a horizontálních pasivních pohybech hlavy dochází k pomalým inverzním pohybům očních bulbů. Afunkce mozkové kůry vede k tzv. fenoménu panenky, kdy bulby zůstávají v poloze protilehlé k pohybu (např. při pasivním pohybu hlavy doleva se bulby pohybují doprava a zůstanou stát v krajní poloze jako u panenky na hraní s pohyblivými bulby – odtud „fenomén panenky“). Předpokladem takové reakce u stavů v bezvědomí je normální funkce vestibulárních a mezencefalických center konjugovaných pohybů očních koulí. Dysfunkce těchto center je příčinou chybění těchto teflexů.

Horizontální OKR mohou být hyperaktivní, snížené, vymizelé či disociované.

Hyperaktivní OKR vidíme u difuzních metabolických dysfunkcí hemisfér, u těžkých subarachnoideálních krvácení, u encefalitid, u hemoragií v oblasti bazálních ganglií. Hyperaktivní OKR vylučují poškození mozkového kmene.

Snížení nebo vymizení OKR, jedno- anebo oboustranně, svědčí pro rozsáhlé léze především pontu a mezencefala (např. při okluzi bazilární tepny).

Komatózní stavy s poškozením struktur mesencefalického-diencefalického pomezí vyvolávají disociaci okulokefalických reflexů. Chybí vertikální, jsou však zachovány horizontální OKR. Typický je tento nález např. při krvácení do talamu.

Dále hodnotíme pupilární, korneální, maseterový a okulokardiální reflexy.

Oční příznaky

Oči jsou v bezvědomí obvykle zavřené (relaxace levator palpebrae a tonické napětí m. orbicularis oculi). Ptóza víček může být součástí Hornerova syndromu (ptóza, mióza, exoftalmus).

U komatózního nemocného jsou oční bulby ve středním nebo lehce divergentním postavení. Význam mají konjugované deviace obou bulbů. Horizontální deviace jsou způsobeny lézí té hemisféry, na kterou se oči dívají (pohled k ložisku), či druhostrannou lézí pontu (pohled od ložiska). Iritační hemisferální ložiska naopak způsobují pohled od ložiska na protilehlou stranu. Vertikální deviace bulbů svědčí pro léze v oblasti mesencefalické-diencefalické. Deviace dolů jsou příznačné pro talamická krvácení a afekce tekta mesencefala.

Bloudivé pohyby bulbů jsou příznakem léze kortikosubkortikální a diencefalické, naopak při lézi mozkového kmene tento typ spontánních očních pohybů nevidíme.

Podobným typem spontánních očních pohybů jsou ping-pongové pohyby bulbů. Bulby se pohybují pomalu do krajní polohy, kde někdy setrvávají a pak se pomalu vrací do druhé krajní polohy. Pomalá varianta ping-pongových pohybů očních bulbů je typická pro pontocerebelární léze.

Houpání očí – okulární „bobbing“ (poskakování bulbů) vidíme u kmenových kómat, zvláště u lézí dolního pontu (krvácení!!). Jde o prudké vertikální konjugované pohyby bulbů směrem dolů s pomalým návratem do střední polohy.

Tančící oči – opsoklonus (mimovolní záškuby okohybných svalů) se projevuje chaotickými, rychlými pohyby bulbů ve více směrech frekvencí 3 – 12/s. Byl popsán u mozečkových lézí, těžkých encefalitid, u talamického krvácení a společně s myklonem u paraneoplastických syndromů.

U lézí tegmenta mezencefala kolem akvaduktu vznikají retrakční a konvergenční nystagmy.

Vzácným je tzv. houpačkový nystagmus (see-saw nystagmus). Jeden bulbus se stáčí nahoru a dovnitř, druhý bulbus dolů a zevně. Podkladem většinou jsou léze spodiny 3. komory.

Poruchy zornic jsou u stavů v bezvědomí velmi pestré. Velmi významná je jednostranná mydriáza (tlakové poškození n. oculomotorius v rámci laterálního mesencefalického syndromu). Léze pontu (krvácení, větší ischémie) způsobují maximální miózy oboustranně (léze pupilodilatačních drah a facilitace pupilokonstrikce). Střídání mydriázy a miózy (tzv. hippus) vidíme u difúzních kortiko-subkortikálních lézí.

Hodnocení spontánní motoriky

Ve všech stádiích somnolence je svalový tonus normální. V soporu vidíme často tzv. paratonii, tzn. zvýšenou svalovou rezistenci při pasivních pohybech. Dalším prohlubováním bezvědomí nastupuje dekortikační (flekční) rigidita.  V kómatu pak převažuje celková svalová hypotonie.

Ve úvodním stádiu kómatu či regrese z kómatu můžeme někdy pozorovat diferencované pohybové stereotypy (stírací, škrábací pohyby, hravě působící automatismy).

Tzv. flapping tremor neboli asterixis podobající se mávání křídel ptáků pozorujeme u jaterních a jiných metabolických kómat. V hlubším bezvědomí vymizí. Tzv. válivé pohyby jsou příznakem začínajícího mesencefalického kómatu.

Dále můžeme pozorovat flekční a extenční pohyby, křeče, extenční křeče (decerebrační křeče) anebo myoklonie.

Obr. 1. Decerebrační (vlevo) a dekortikační ztuhlost (vpravo).

Diagnóza poruch vědomí

Postup

Cerebrální příčiny komatózních stavů

Příznaky, které mohou rychle pomoci:

Vybrané komatózní stavy

Hyperglykémické diabetické kóma s ketoacidózou

Provází: Diabetes mellitus 1. typu (DM1), diabetes mellitus 2. typu (DM2) při stresové zátěži (při zvýšené sekreci antagonistů inzulínu). Velmi závažná, reverzibilní, život ohrožující komplikace. Mortalita 5 – 10 %, zvláště u dětí. Charakteristiky jsou následující:

Hyperosmolární diabetické kóma bez ketoacidózy

Synonyma: Syndrom glukózové hyperosmolarity, nonketotický hyperosmolární syndrom.

Vzniká méně často, převažují starší nemocní s DM2.

Laktacidotické kóma

Málo časté, při nedostatečném odstraňování kyseliny mléčné játry a ledvinami. Mezi příčinami jsou kardiální a respirační hypoxie, alkoholismus, vedlejší nežádoucí účinek antidiabetik na bázi sulfonylmočoviny a další.

Hypoglykémické kóma

Akutní, život ohrožující komplikace, hlavně při terapii inzulínem, případně perorálními antidiabetiky.

Vývoj poruchy vědomí při hypoglykémii bez terapie ukazuje tabulka 3.

Tabulka 3. Postup bezvědomí při hypoglykémii bez terapie. Pojmy: Paratonie – generalizovaná svalová rezistence, patrná při pasivním pohybu; Apneustické dýchání – prolongovaná inspirační křeč s následnou přechodnou apnoí; Ataktické dýchání – zcela nepravidelné; Gasping – lapavé dýchání.

Příklady hypoglykémických kómat:

Jaterní kóma

Urémické kóma

Vyskytuje se nepříliš často - zásluhou hemodialýzy a peritoneální dialýzy – v terminální fázi nedostatečnosti ledvin.

Nadledvinové kóma

Z důvodu hypoglykémie anebo v adizonské krizi. Kóma se vyvine následkem akutního přetížení nadledvin (horečnatá infekce, operace, nadměrná námaha); patologicko-anatomickým korelátem je hemoragická nekróza nadledvin.

Hypofyzární kóma

Tyreotoxické kóma

U Basedowovy nemoci se díky medikamentózní terapii kóma téměř vůbec nevyskytuje. Příčinou může být náhlé vynechání tyreostatické léčby, operace, infekce apod.

Myxedémové kóma

Často jde o reakci na sníženou okolní teplotu při výrazné hypofunkci štítné žlázy.

Hyperkalcémické kóma

Je způsobeno výrazným vzestupem hladiny vápenatých iontů v plazmě.

Příčiny hyperkalcémie: Osteolytická karcinóza kostry, mnohočetný myelom, otrava vitaminem D, primární hyperparatyreóza, sarkoidóza (nadprodukce kalcitriolu).

Komatózní stavy při tetanii

Jsou velmi vzácné (snížená hladina vápníku, ale současně je acidóza).

Kardiovaskulární poruchy spojené s bezvědomím

Všechny, které vedou k nedostatku kyslíku v mozku: Nízký tlak, srdeční selhávání, poruchy rytmu (velmi nebezpečná je komorová fibrilace), šokové stavy – různé stupně poruch vědomí.

Respirační poruchy spojené s bezvědomím

Všechny, které vedou k respirační insuficienci

Kóma při syndromu z hyperviskozity

Paraproteinémie IgM.

Kóma při celkových chorobách

Infekce, septikémie, nádory.

Kóma při poruchách elektrolytového a acidobazického hospodářství

Dehydratace, hypofosfatémie (↓ tvorba ATP, ↓ 2, 3-DPG v erytrocytech - posun disociační křivky doleva, ↓ nabídka kyslíku ke tkáním).

Hypoosmolární stavy spojené s poruchami vědomí

Hyperosmolární stavy

Při neuvážené léčbě hyperosmolárních stavů a rychlém snížení osmolality v plazmě hrozí mozkový edém!

Poruchy vědomí při změnách tělesné teploty

Hypotermie (podchlazení)

Hypertermie (přehřátí)

Úpal (syriasis)

Zvýšení tělesné teploty nad 39 °C

Tělesná teplota 42 – 43 °C

Úžeh

Kóma při exogenních otravách

Diagnóza se zakládá na anamnéze, klinickém obrazu a nezbytné toxikologické analýze tělních tekutin (krve, moči anebo žaludečního obsahu).

Poruchy vědomí při záchvatech

Zpracovala: Doc. MUDr. Květoslava Dostálová, CSc., Ústav patologické fyziologie LF UP v Olomouci.




Autor příspěvku: 0003 dne 28.12.2012 Chcete-li příspěvek editovat, musíte se přihlásit do systému.
Rubriky: Poškození mozku, vyšetřovací metody, terapie
Poškození mozku, vyšetřovací metody, terapie

Nejnovější příspěvky