Obsah [Zobrazit/Skrýt]
Vytisknout tuto Wikistránku Vytisknout tuto Wikistránku

Psychogenní okno (přechodná ztráta identity)



Charakteristika syndromu

Jedinec trpící přechodnou ztrátou individuálnlí identity nějakou dobu prožívá, jako by byl někdo jiný. Syndrom ve své rozvinuté formě patří patří k disociativním poruchám.

Povaze takové poruchy se částečně blíží „okno“ po alkoholovém nebo drogovém opojení. Jiní ji znají díky působivému literárnímu zpracování R. L. Stevensona (Dr. Jeckyll a pan Hyde).

Ve vážných případech může  okno trvat týdny i měsíce. Pacient v něm prožívá své denní aktivity jako někdo jiný, doslova jako kdyby do něho „vstoupil duch“ někoho jiného. Sám o tom nic neví, protože se v tomto období na svou předchozí identitu nerozpomíná. Takové onemocnění se nazývá psychogenní nebo disociační okno (psychogenic, dissociative fugue).

Když se pacient po týdnech vrátí do normálního stavu, nepamatuje se na nic ze svého alternativního života. Popisuje uplynulé období, na něž se v jeho vědomí nenachází žádná vzpomínka, jako ztracený čas.

Původ poruchy

Původ tohoto onemocnění není znám. Bývá spojováno s poškozením kůry čelních mozkových laloků.

Zpracoval: Jaroslav Veselý, ústav patologické fyziologie LF UP v Olomouci a Katedra fyziologie a patologické fyziologie LF OU v Ostravě.




Autor příspěvku: 003 dne 9.8.2013 Chcete-li příspěvek editovat, musíte se přihlásit do systému.
Rubriky: Psychické poruchy, psychopatologie
Psychické poruchy, psychopatologie

Nejnovější příspěvky