Obsah [Zobrazit/Skrýt]
Vytisknout tuto Wikistránku Vytisknout tuto Wikistránku

Fregoliho syndrom



Úvod

Fregoliho syndrom byl poprve popsán v r. 1927 a je pojmenován podle italského mistra převleků Leopolda Fregoliho z 19. století. Spolu s Cotardovým syndromem, Capgrasovým syndromem, syndromem domnělého dvojníka a některými dalšími se řadí do skupiny paranoidních bludných syndromů nesprávného určení totožnosti.

Symptomy Fregoliho syndromu

Fregoliho syndrom je blízký Capgrasovu syndromu. Rozdíl je v tom, že postižená osoba tentokrát vnímá naprosto různé lidi jako jednoho a téhož jedince, který se záměrně prezentuje v různém maskování s cílem postiženého oklamat. Příznaky obou syndromů se někdy vyskytují pospolu.

Jindy pacient může mít utkvělou představu, že je současně na dvou místech (bilokace, reduplikativní paramnézie), nebo iluzi, že sám sebe pozoruje zvenčí (autoskopie; halucinace vlastní osoby, heautoskopie; řec. heo = sebe, heautou = sebe sama). Při negativní heautoskopii zase pacient nevidí sám sebe v zrcadle.

Příčiny syndromu nejsou známé.

Zpracoval: Jaroslav Veselý, Ústav patologické fyziologie LF UP v Olomouci a Katedra fyziologie a patogfyziologie LF OU v Ostravě.




Autor příspěvku: 003 dne 9.8.2013 Chcete-li příspěvek editovat, musíte se přihlásit do systému.
Rubriky: Psychické poruchy, psychopatologie
Psychické poruchy, psychopatologie

Nejnovější příspěvky