Obsah [Zobrazit/Skrýt]
Vytisknout tuto Wikistránku Vytisknout tuto Wikistránku

Capgrasův syndrom



Úvod

Capgrasův syndrom je pojmenován po francouzském lékaři Jean Marie Josephu Capgrasovi, který ho zaznamenal v r. 1923. Spolu s Cotardovým syndromem, Fregoliho syndromem, syndromem domnělého dvojníka a některými dalšími se řadí do skupiny bludných syndromů nesprávného určení totožnosti.

Symptomatologie

Postižený člověk, který jím trpí, je přesvědčen, že některé jemu blízké osoby v jeho okolí (rodinné příslušníky, vlastní ženu nebo vlastního manžela) nahradili dokonalí dvojníci, kteří se za ony blízké osoby jen podvodně vydávají. Bludy mohou zajít až k pokusům nastrčeného dvojníka fyzicky odstranit. Vlastní obličej viděný nemocným v zrcadle se jim může jevit bez života, a proto se také někdy považují za mrtvé (v takovém případě se jedná o blízký, tzv. Cotardův syndrom). Syndrom někdy zahrnuje také zvířata anebo věci.

Vysvětlení Capgrasova syndromu

Příčiny Capgrasova syndromu nejsou známé. Je jasné, že nejde o poruchu vidění nebo čistě zrakovou poruchu. Nejde ani o pouhou poruchu rozpoznávání tváří (prosopagnózii), protože postižený člověk uznává, že domnělý dvojník vypadá stejně jako ona jemu důvěrně známá blízká osoba, ale jen obtížně připouští, že je to skutečně ona. Porušeno je zřejmě spojení mezi zrakovými oblastmi mozku, které jsou odpovědné za zpracování rysů a rozpoznávání obličejů, a jinými, které s těmito rysy anebo obličeji spojují pocity, city a vzpomínky, takže rozpoznanou tvář ukotvují ve vědomí (ve „vnitřním časoprostoru“).

Někteří autoři upozorňují, že Capgrasův syndrom se vyskytuje zejména v souvislosti s poruchami pravé hemisféry, takže by mohlo jít o chyby ve spolupráci obou polovin mozku.

Zpracoval: Jaroslav Veselý, Ústav patofyziologie lLF UP v Olomouci a Katedry fyziologie a patofyziologie LF OU v Ostravě.




Autor příspěvku: 003 dne 9.8.2013 Chcete-li příspěvek editovat, musíte se přihlásit do systému.
Rubriky: Poškození mozku, vyšetřovací metody, terapie, Psychické poruchy, psychopatologie
Poškození mozku, vyšetřovací metody, terapiePsychické poruchy, psychopatologie

Nejnovější příspěvky