Obsah [Zobrazit/Skrýt]
Vytisknout tuto Wikistránku Vytisknout tuto Wikistránku

Léčba psychických poruch a stavů



Miroslav Orel, Věra Facová, Robert Sigmund


Úvod

Současná medicína má v rukách velké množství moderních léčebných prostředků. Obzvláště biologická léčba prodělala nesporný pokrok a umožnila léčbu dříve neovlivnitelných poruch a stavů. Za vhodnou však pokud možno považujeme komplexní léčbu, která je nasměrována k působení na úrovni biologické (kdy dochází k ovlivnění mozku a mozkových procesů) a vedle toho využívá i působení na úrovni psychologické (užitím psychologických a psychoterapeutických metod a postupů).

V léčbě jakýchkoli nemocí a poruch je přímo nezbytné postupovat dle soudobých znalostí vědy a poznání – lege artis.

Cílem léčby je jak řešit aktuální problém, tak prevence znovuobjevení příznaků (relapsu a recidivy onemocnění).

Biologická léčba obecně ovlivňuje mozkové neurony, neuronální, mediátory i synapse a synaptickou transmisi. Konkrétní metody a formy biologické léčby psychických poruch a nemocí dělíme do dvou základních oblastí: hovoříme o farmakologické a nefarmakologické biologické léčbě. Oběma se velmi stručně budeme věnovat.

Farmakologická léčba

Farmakologická léčba optimalizuje psychický stav chemickou cestou – pomocí psychofarmak. Je v současnosti nejrozšířenější a nejčastěji používanou metodou léčby psychických poruch.

Skupin psychofarmak a lékové interakce

Dnes je celkem  běžné, že jeden člověk užívá více léků. Na důležitosti tak nabývají problémy spojené se vzájemným spolupůsobení jednotlivých léčiv v lidském těle, které označujeme lékové interakce.

Některé kombinace léků zvyšují žádoucí účinek, většinou se však objevují účinky negativní. Závažnost důsledků lékových interakcí může být od mírných (např. lehká nevolnost) až po smrtelné.

Farmakorezistence

Pokud pacientovy příznaky nereagují na správně zvolený lék podávaný v dostatečné dávce a dostatečně dlouhé době ani na kombinaci správně volených léků, hovoříme o farmakorezistenci nebolifarmakortezistentní formě onemocnění.

Bez zabíhání do podrobností uveďme, že ke zvládnutí farmakorezistence existují cesty a možnosti.

Přehled psychofarmak

Psychofarmaka lze dělit podle řady kritérií. Otázky jejich působení, dávkování, vedlejších účinků, indikací i kontraindikací jsou složité a přesahují rámec našeho záměru (jsou řešeny v rámci medicíny, farmakologie, biochemie atd.). Dále tedy uvedeme pouze stručný a ilustrativní rámec jednotlivých skupin psychofarmak. Zájemce odkazujeme na podrobnosti v jiných zdrojích.

Antidepresiva

Antidepresiva představují velmi rozšířenou skupinu léků. Jsou určená především pro léčbu depresivní nálady, ale v současnosti jsou užívána v léčbě celé řady jiných psychických poruch.

Antidepresiva ovlivňují zejména hladiny neuromediátorů (jmenovitě působí zejména na serotoninergní, noradrenergní, popř. dopaminergní systém). Jednotlivé typy antidepresiv se liší místem i mechanismem svého působení. Antidepresiva mohou zvyšovat koncentraci mediátorů v synaptických štěrbinách (inhibicí zpětného vychytávání mediátorů nebo snížením metabolického odbourávání transmiterů). Otázky působení antidepresiv jsou však složitější – existují totiž antidepresiva, která zpětné vychytávání mediátorů ze synaptické štěrbiny naopak stimulují.

Antidepresiva jsou početnou skupinou léků. Prioritně dnes užíváme antidepresiva III. a IV. generace.

Thymoprofylaktika

Thymoprofylaktika (tymoprofylaktika) neboli stabilizátory nálady vyrovnávají poruchové kolísání nálad – působí antidepresivně i antimanicky. Při dlouhodobém a pravidelném podávání snižují významně jak frekvenci, tak intenzitu depresivních i manických epizod. Užívají se zejména při léčbě bipolární afektivní poruchy a rekurentní deprese, mohou se využívat i při léčbě agresivního chování, bolesti, epilepsie apod.

Mezi „klasická“ tymoprofylaktika patří lithium, kyselina valproová a karbamazepin.

Antipsychotika

Antipsychotika mají příznivý vliv na psychickou integraci – používají se k léčbě schizofrenie, hlubokých depresí a mánií, schizoafektivních poruch, delirií i k farmakologickému zvládnutí neklidu, nepřiléhavosti, agitovanosti, agresivity, úzkosti apod.

Dnes se využívají jak klasická antipsychotika (I. generace), tak zejména novější atypická antipsychotika (II. generace). Jsou k dispozici ve více lékových formách (jako tablety, injekce, rychle rozpustné tablety, kapky) -  což je mnohdy výhodou.

Anxiolytika

Anxiolytika potlačují anxiozitu (tedy úzkost, tíseň, bázlivost, strach, trému apod.), působí tlumivě. Jsou velmi efektní, ale jsou určena ke krátkodobému užívání – při léčbě delší než několik týdnů hrozí riziko vzniku tolerance a závislosti.

Hypnotika

Hypnotika působí navození spánku. Podobně jako anxiolytika nejsou určena k dlouhodobému užívání – používají se krátkodobě. Nejmodernější jsou dnes hypnotika IV. generace.

Neuroprotektiva

Neuroprotektiva zahrnují několik skupin léků. Společným rysem je podpůrné a ochranné působení na mozkové neurony, jejich metabolismus, čímž dochází ke zlepšení kognitivních funkcí (zejména myšlení, paměti, pozornosti). Používají se při léčbě stavů po úrazu mozku a stavů po mozkových příhodách, léčbě demencí apod.

Psychostimulancia

Psychostimulancia zvyšují jasnost vědomí, zrychlují myšlení, potlačují únavu apod. Pro své účinky bývají zneužívány při narkomanii. V současné době se podávají jen při léčbě poruchy pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) a narkolepsie (záchvatovitého upadání do spánku).

Nefarmakologická biologická léčba

Mimo farmakoterapii existují další metody biologické terapie.

Patří sem zejména:

Jejich využití má svá pravidla, indikace a limity – zájemce odkazujeme na další zdroje a omezujeme se pouze na ilustrativní výčet.

 

Literatura:





Autor příspěvku: Miroslav Orel dne 15.9.2012 Chcete-li příspěvek editovat, musíte se přihlásit do systému.
Rubriky: Nezařazené

Nejnovější příspěvky