Obsah [Zobrazit/Skrýt]
Vytisknout tuto Wikistránku Vytisknout tuto Wikistránku

Hemisferální symptomy a syndromy – Diskonekční syndromy



Poškození šedé anebo bílé hmoty jednotlivých mozkových laloků vede k rozvoji řady do značné míry specifických příznaků a syndromů. Podle místa postižení dělíme lobární syndromy na syndrom frontálního laloku, syndrom temporálního laloku, syndrom parietálního laloku a syndrom okcipitálního laloku. Obecnou vlastností symptomů a syndromů mozkových laloků je skutečnost, že mohou i u poměrně rozsáhlých procesů zde lokalizovaných zcela chybět nebo unikat pozornosti při běžném klinickém vyšetření, a to zvláště při poškození pomalu se rozvíjejícím a infiltrativní povahy. Je třeba rozlišovat mezi postižením dominantní a nedominantní hemisféry, protože symptomy jejich léze se v řadě případů významně liší. Řada rázovitých a pro určité hemisferální lokalizace typických symptomů a syndromů se vyskytuje jen velmi vzácně nebo je lze odhalit až detailním, cíleně zaměřeným vyšetřením.

Poruchy symbolických funkcí vznikající při lézích kůry mozkových hemisfér jsou popsány v samostatné kapitole.

Interhemisferální diskonekční syndromy

Jsou vyvolány přerušením spojení mezi odpovídajícími regiony obou mozkových hemisfér.

Syndrom léze přední části corpus callosum

Projeví se apraxií postihující pouze levostranné končetiny.

Syndrom léze zadní části corpus callosum

Je charakterizován alexií, agnózií pojmenování barev při jejich správném rozlišování a agrafií, omezenou na poruchu opisování při zachované schopnosti spontánního psaní. Alexie bez agrafie (čistá slovní slepota) vzniká při lézi dolní části splenii corporis callosi na straně dominantní hemisféry.

Syndrom ageneze corporis callosi

Vzniká v důsledku vývojové poruchy. Může být přítomna porucha pojmenování předmětů viděných v levé polovině zorného pole nebo diferencovaných hmatem levé ruky. Jindy však nemusí být žádné projevy dyskonexe přítomny, což se vysvětluje buďto oboustrannou dominancí pro základní korové funkce či náhradním spojením jinými interhemisferálními asociačními drahami.

Syndrom oboustranné lingvobukální a „sympatické“ levostranné apraxie

Vzniká při přerušení vzájemného spojení premotorických zón obou hemisfér, a to v důsledku subkortikální léze dominantní hemisféry. Samostatnou apraxii jazyka a rtů lze jinak velmi často pozorovat při expresívních afáziích.

Intrahemisferální diskonekční syndromy

Vznikají v důsledku poruchy intrahemisferálních asociačních drah, zpravidla dominantní hemisféry. Příkladem jsou kondukční (převodní) afázie, ideomotorická apraxie či slovní hluchota (viz kapitola Poruchy symbolických funkcí).

Zpracoval: Roman Herzig, neurologická klinika LF UP a FN v Olomouci




Autor příspěvku: 003 dne 11.4.2012 Chcete-li příspěvek editovat, musíte se přihlásit do systému.
Rubriky: Poškození mozku, vyšetřovací metody, terapie
Poškození mozku, vyšetřovací metody, terapie

Nejnovější příspěvky