Obsah [Zobrazit/Skrýt]
Vytisknout tuto Wikistránku Vytisknout tuto Wikistránku

Zavinění a omyly v trestním právu



Úvod

Aby mohl být pachatel (je-li jím fyzická osoba) trestně odpovědný za spáchání trestného činu, musí mít k tomuto činu alespoň určitou míru zavinění. České trestní právo nezná objektivní trestní odpovědnost, tedy takovou odpovědnost, kdy by byl pachatel odpovědný za následek bez toho, aby jej zavinil. Je naopak vystavěno na zásadě odpovědnosti za zavinění, proto vždy musí být pachateli prokázána minimálně taková míra zavinění, kterou vyžaduje určitá skutková podstata trestného činu ve zvláštní části trestního zákoníku. V opačném případě není pachatel trestně odpovědný.

Psychika pachatele je při zkoumání zavinění pachatele velice důležitá – zavinění je totiž určitým subjektivním, psychickým vztahem (postojem) pachatele ke skutečnostem, které zakládají trestný čin (Jelínek: Trestní právo hmotné…, 2010, str. 208). Zavinění patří mezi tzv. subjektivní znaky skutkové podstaty trestného činu, vedle pohnutky (neboli motivu) či cíle (záměru). Je však jediným znakem z této skupiny, který je obligatorní, tedy musí být bezpodmínečně prokázán u každého trestného činu, má-li být za něj jeho pachatel odpovědný.

Zavinění

U zavinění zkoumáme dvě složky – složku vědění a složku volní. V jednotlivých případech zkoumáme přítomnost a míru jednotlivých složek a určujeme formu zavinění. Tuto formu musíme srovnat s formou zavinění, kterou vyžaduje konkrétní skutková podstata, a vyvodíme, zda pachatel může být za čin trestně odpovědný.

Dle přítomnosti a míry těchto dvou složek v psychice pachatele rozlišujeme dvě základní formy zavinění, které se dále dělí na dvě podskupiny:

1. Úmysl – závažnější z obou forem zavinění, která zahrnuje jak složku vědění, tak složku chtění (volní).

§ 15 odst. 1 a 2 TZ:

2. Nedbalost je mírnější formou zavinění, pro kterou je charakteristické, že postrádá složku volní. Pachatel tedy, nehledě na to, zda ví o tom, že může určitý následek způsobit, či nikoliv, takový následek způsobit nechce, ani s ním není srozuměn.

a. Nedbalost vědomá označuje psychický stav pachatele, který sice ví, že může způsobit určitý trestněprávně významný následek, avšak bez přiměřených důvodů spoléhá, že se tak nestane. Pachatel tedy riskuje, a ačkoliv určitý následek způsobit nechce, nedodržuje míru opatrnosti, k jaké je povinen a které je v konkrétní situaci schopen.

b. Nedbalost nevědomá je jedinou formou zavinění, kde chybí obě složky zavinění – jak složka vědění, tak složka chtění. Pachatel tedy nejenže nechce způsobit trestněprávně relevantní následek ale ani neví, že jej může způsobit. Jeho zavinění však spočívá v tom, že to vědět měl a také mohl. Za nevědomou nedbalost by tak byl odpovědný v případě, že by se mu opravdu prokázala povinnost vědět („měl“) a reálná možnost („mohl“) o tomto vědět. Ublížení na zdraví z nedbalosti tak může způsobit např. pachatel-dělník v případě, že nedodrží předpisy bezpečnosti práce, o kterých proběhlo školení a které visí na stěně dílny, avšak on jim nevěnoval pozornost. V důsledku toho manipuluje s elektrickým strojem neopatrně a zraní kolegu – následek způsobit nechtěl a nevěděl, že jej způsobit může, ale z jeho pracovních povinností vyplývá, že je znát měl a mohl.

§ 16 odst. 1 TZ:

„Trestný čin je spáchán z nedbalosti, jestliže pachatel

U každého trestného činu musí být nejen prokázána nějaká forma zavinění, ale musí být vždy určena i jeho konkrétní forma z výše uvedených čtyř variant.

Podle forem zavinění se také dělí skutkové podstaty – na úmyslné a nedbalostní. U úmyslných trestných činů musí být prokázána některá z forem úmyslu – nedbalostní zavinění by k odpovědnosti pachatele nestačilo. Proto pachatel, který svým jednáním usmrtil člověka a kterému se neprokáže úmysl, nemůže být trestný za vraždu, ale pouze (v případě, že se prokáže alespoň nevědomá nedbalost), za usmrcení z nedbalosti. Naopak u nedbalostních trestných činů se vyžaduje některá z forem nedbalosti. Některé trestné činy je možno spáchat jak v úmyslu, tak z nedbalosti – v ustanovení takových trestných činů je zpravidla úsloví „byť i z nedbalosti“. Charakter trestného činu je někdy vyjádřen přímo v textu zákona (např. „usmrcení z nedbalosti“).

Obecně však platí, že u základní skutkové podstaty, které většinou nalezneme vždy v prvním odstavci ustanovení, se vyžaduje úmysl (nejde-li výslovně o nedbalostní trestný čin). Naopak u tzv. kvalifikovaných skutkových podstat, které zpravidla nalezneme v dalších odstavcích a které obsahují další, závažnější znaky zvyšující závažnost činu, postačí ve vztahu k tomuto přídavnému znaku nedbalost (není-li zde uvedeno výslovně, že se vyžaduje úmysl). Tyto okolnosti podmiňují použití vyšší trestní sazby, neboť jednání v nich obsažené je nebezpečnější, než je skutková podstata základní.

§ 17 TZ:

Pro názornost uvádíme příklad:
§ 140 TZ:

Odstavec 1 představuje základní skutkovou podstatu, kde je třeba úmyslné formy zavinění, které je zde navíc výslovně vyjádřeno „úmyslně usmrtí“. Tento úmysl by zde nemusel být vyjádřen, neboť jde o základní skutkovou podstatu, kde se zásadně vyžaduje úmysl. Protože však v trestním zákoně existuje i skutková podstata „ usmrcení z nedbalosti“ (§ 143 TZ), jde zde o výslovné odlišení od této skutkové podstaty. V odstavci 2 je vyjádřen znak úmyslu přímého „s rozmyslem, po předchozím uvážení“, která podmiňuje použití vyšší trestní sazby. V odstavci 3 přistupují k základnímu, typickému jednání z odstavce 1 další znaky, které odůvodňují použití vyšší trestní sazby. Proto je v těchto odstavcích (2 a 3) uvedena vyšší výměra trestu odnětí svobody, než u základní skutkové podstaty v odstavci 1. U těchto zvláštních znaků pak postačí alespoň nevědomá nedbalost. Pachatel tedy například usmrtí úmyslně osobu, avšak nemusí si být vědom, že šlo o těhotnou ženu. V tomto případě se musí prokázat alespoň nevědomá nedbalost, tedy že to vědět alespoň měl a mohl. Pokud by se však pachateli neprokázala ve vztahu k tomuto znaku ani nevědomá nedbalost, byl by trestně odpovědný pouze za skutkovou podstatu základní (dle odst. 1.)

Použitá literatura a literatura k dalšímu studiu

JELÍNEK, J. a kol.: Trestní právo hmotné. Obecná část. Zvláštní část. 2. vydání. Praha: Leges, 2010, 904 s.

JELÍNEK, J. a kol.: Trestní zákoník a trestní řád s poznámkami a judikaturou. 3. vydání. Praha: Leges, 2012, 1280 s.

ŠÁMAL P. a kol.: Trestní zákoník, komentář 1. a 2. díl. 2. vydání. Praha: C. H. Beck, 2012, 2500 s.

Právní předpisy:

Zákon č. 40/2009, trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů




Autor příspěvku: 0003 dne 1.12.2012 Chcete-li příspěvek editovat, musíte se přihlásit do systému.
Rubriky: Myšlení, poznání a inteligence, Vědomí Já
Myšlení, poznání a inteligenceVědomí Já

Pages: 1 2

Nejnovější příspěvky