Obsah [Zobrazit/Skrýt]
  1. Úvod
  2. Organické a symptomatické duševní poruchy
    1. Demence
    2. Deliria
    3. Další kategorie organických a symptomatických duševních poruch
  3. Duševní poruchy a poruchy chování vyvolané účinkem psychoaktivních látek
    1. Akutní intoxikace
    2. Škodlivé užívání
    3. Syndrom závislosti
    4. Odvykací stav
    5. Psychotické stavy ve spojitosti s psychoaktivními látkami
    6. Poruchy paměti a další duševní poruchy ve spojitosti s psychoaktivními látkami
  4. Schizofrenie, schizoformní poruchy a poruchy s bludy
    1. Schizofrenie
    2. Akutní a přechodné psychotické poruchy
    3. Schizoafektivní porucha
    4. Poruchy s bludy
  5. Poruchy nálady (afektivní poruchy)
    1. Mánie
    2. Deprese
    3. Bipolární průběh afektivních poruch
    4. Trvalé poruchy nálady
  6. Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem a somatoformní poruchy
    1. Úzkostné poruchy
    2. Obsedantně-kompulzivní porucha
    3. Reakce na závažný stres a poruchy přizpůsobení
    4. Disociativní poruchy
    5. Somatoformní poruchy
    6. Neurastenie
  7. Behaviorální syndromy spojené s fyziologickými poruchami a somatickými faktory
    1. Poruchy příjmu potravy
    2. Neorganické poruchy spánku
    3. Další kategorie behaviorálních syndromů spojených s fyziologickými poruchami a somatickými faktory
  8. Poruchy osobnosti a chování dospělých
    1. Specifické a smíšené poruchy osobnosti
    2. Ostatní poruchy a změny osobnosti
    3. Nutkavé a impulzivní poruchy
  9. Poruchy sexuality
    1. Sexuální dysfunkce
    2. Poruchy pohlavní identity
    3. Poruchy pohlavní preference
    4. Poruchy pohlavního vývoje a orientace
  10. Mentální retardace
  11. Dětská a dorostová psychopatologie
    1. Specifické vývojové poruchy
    2. Pervazivní vývojové poruchy
    3. Poruchy chování a emocí se začátkem obvykle v dětství a adolescenci
  12. Závěr
Vytisknout tuto Wikistránku Vytisknout tuto Wikistránku

Uvedení do speciální psychopatologie a psychiatrie



Miroslav Orel, Věra Facová, Robert Sigmund


Úvod

Speciální psychopatologie a psychiatrie se zabývá především konkretním vymezením, popisem a diagnostikou psychických poruch. Neopomíjí ani otázky etiopatogeneze, terapie, prognózy a prevence u jednotlivých jednotlivých psychiatrických diagnóz.

V následujícím příspěvku velmi stručně přiblížíme vybrané kategorie speciální psychiatrie. Vycházíme přitom z platné 10. revize Mezinárodní klasifikace nemocí (MKN-10).

 

Organické a symptomatické duševní poruchy

Organické duševní poruchy vznikají a rozvíjejí se v důsledku chorobného procesu v mozku (může jím být např. degenerativní poškození, odumření mozkové tkáně). Symptomatické duševní poruchy jsou podmíněny chorobou v jiné části těla, která následně působí na mozek a jeho funkce (příkladem může být poškození cév nebo srdce, selhání jater apod.).

Jiné dělení je následující:

Demence

Při demenci dochází především k poškození kognitivních funkcí (zejména paměti, učení a pod.), které se postupem času většinou zhoršuje a rozšiřuje. V rozvinutém stádiu vedou demence k úplné degradaci a úpadku osobnosti a dotyčný je zcela odkázán na poskytovanou péči.

Postupně je narušeno myšlení a soudnost, objevují se poruchy organizování a zpracování informací. Dochází až ke ztrátě orientace, změnám motivace člověka, objevují se poruchy emocí a chování.

Demence dělíme na:

Deliria

Delirium se může rozvinout jako nespecifická odpověď na různé příčiny. Jedná o jednu z častých poruch psychického stavu, kdy dochází k narušení kontaktu s realitou a člověk může být ohrožen na životě.

Základním znakem delirií je porucha vědomí kvalitativního charakteru. Přidružují se dále poruchy pozornosti, paměti, vnímání, myšlení, orientace, emotivity, cyklu bdění-spánek, psychomotoriky, chování. Častý je neklid s možností agresivity. Intenzita, vývoj a délka trání deliria jsou velmi variabilní a individuální. Léčba delirií si vynucuje hospitalizaci.

K deliriu mohou vést změny prokrvení, nádory, infekce, demence, krvácení, onemocnění srdce, cév, plic, jater, ledvin, ale i celková dehydratace, metabolický rozvrat, stavy po operaci, infekce a řada dalších.

Další kategorie organických a symptomatických duševních poruch

Celá skupina organických a symptomatických duševních poruch je rozsáhlá. MKN-10 (Mezinárodní klasifikace nemocí) sem řadí např. kategorie:

 

Duševní poruchy a poruchy chování vyvolané účinkem psychoaktivních látek

Jako psychoaktivní látky označujeme takové chemické látky, které působí na mozek a psychické funkce. Jsou dnes velmi rozšířené. Mají různě silný potenciál pro vznik a rozvoj závislosti.

Kategorie Duševní poruchy a poruchy chování vyvolané účinkam psychoaktivních látek je široká, spadají do ní třídy látek jako: alkohol, opioidy, kanabinoidy, sedativa, hypnotika, kokain, stimulancia, halucinogeny, tabák, organická rozpouštědla a další.

Akutní intoxikace

Akutní intoxikace je stav způsobený přímým účinkem psychoaktivní látky v těle. Projevy a závažnost akutní intoxikace jsou variabilní a pestré. Záleží na množství a typu působící psychoaktivní látky. Může být ovlivněno vědomí, vnímání, orientace, myšlení, emotivita, psychomotorika, chování, činnost řady orgánů atd.

Škodlivé užívání

Škodlivé užívání (abúzus) představuje opakující se nadužívání psychoaktivní látky, kdy dochází k nějakému tělesnému a psychickému poškození. Důsledky jsou tedy závažnější a dlouhodobější.

Syndrom závislosti

Syndrom závislosti je typický především silnou touhou brát opakovaně danou psychoaktivní látku, problematickou kontrolou v jejím užívání, nárůstem tolerance, možností rozvoje odvykacího stavu. Negativní důsledky se projevují v tělesné, psychické, vztahové, společenské, volnočasové i pracovní oblasti.

Na vznik závislosti má vliv komplexní interakce daného individua, prostředí, působících podnětů a dané  psychoaktivní látky (schéma 1).

Schéma 1. Komplexní interakce při vzniku závislosti.

Odvykací stav

Odvykací stav je vyvolán částečným nebo úplným odnětím dlouhodobě užívané psychoaktivní látky, na kterou vznikla závislost. Má pestré projevy tělesné (např. bolest hlavy, změny krevního tlaku a srdeční frekvence, nevolnost a zvracení, pocení, třes, křeče aj.) i psychické (např. úzkost, tenze, neklid, podrážděnost, hostilita, agresivní tendence, nespavost, poruchy orientace, halucinace, iluze, poruchy myšlení apod.), může trvat různě dlouhou dobu a přináší variabilní míru rizika a ohrožení – od nízkého rizika až po ohrožení smrtí.

Psychotické stavy ve spojitosti s psychoaktivními látkami

V důsledku působení některých psychoaktivních látek se můžeme setkat také s rozvojem  toxické psychózy. Projevuje se psychotickými symptomy (halucinacemi, bludy, paranoiditou apod.), poruchou psychomotoriky, poruchou emocí aj.

Poruchy paměti a další duševní poruchy ve spojitosti s psychoaktivními látkami

Působením psychoaktivních látek může být poškozena také paměť. Specifické postižení paměťových funkcí v souvislosti s psychoaktivnímni látkami označujeme jako amnestický (amnezický) syndrom. Vědomí, pozornost a intelekt nebývají přitom narušeny.

Vyústěním dlouhodobé závislosti na psychoaktivních látkách mohou být také sekundární demence, poruchy osobnosti a chování, reziduální afektivní poruchy a další.

 

Schizofrenie, schizoformní poruchy a poruchy s bludy

Psychická onemocnění která patří do okruhu schizofrenie, považujeme za nejzávažnější duševní choroby vůbec. Mají vliv na mnoho psychických funkcí současně.

Schizofrenie

Schizofrenie představuje celou skupinu duševních onemocnění, která narušují vnímání, myšlení, emoce, motivaci i chování. Začíná typicky v adolescenci a zhruba u 2/3 nemocných má tendenci chronifikovat. Průběh, formy a konkrétní projevy jsou mnohotvárné a pestré.

K diagnostice schizofrenie je nutné, aby byly příznaky jasně vyjádřeny alespoň jeden měsíc.

K typickým příznakům schizofrenie patří:

Mezi základní typy schizofrenie řadíme:

Akutní a přechodné psychotické poruchy

Akutní a přechodné psychotické poruchy se svými projevy více méně překrývají s příznaky schizofrenie, ale mají vždy náhlý začátek a trvají méně než jeden měsíc. Často lze najít nějaký spouštěcí faktor. Tyto poruchy mohou často zcela odeznít. Jindy přecházejí do schizofrenie.

Schizoafektivní porucha

U schizoafektivních poruch se navzájem kombinují jasné příznaky schizofrenie a patologicky změněné nálady (mánie nebo deprese – viz dále).

Oproti „samotné“ schizofrenii je prognóza schizoafektivní poruchy o něco příznivější.

Poruchy s bludy

Hlavním a jednoznačně dominantním znakem psychopatologického nálezu jsou v případě poruch s bludy chorobně vzniklá, nevývratná přesvědčení. V rámci této kategorie se rozvíjí jediný blud nebo je více bludů vzájemně propojených. Bludy přitom nejsou absurdní a bizarní, ale vycházejí z reálné situace dotyčného.

K typickým formám této psychické poruchy patří např.:

Schizotypní porucha a jiné psychotické poruchy

Schizotypní porucha zahrnuje kolísavou úzkost, hloubavost, nemluvnost, stažení do sebe, vztahovačnost, depresivní ladění nebo emoční oploštělost, ozvláštnělé  vnímání reality, anomální myšlení s magickými prvky, nápadné až výstřední a excentrické projevy zvláštního chování. Změny a desorganizace psychiky ale nedosahují intenzity schizofrenie.

 

Poruchy nálady (afektivní poruchy)

Poruchy nálady patří mezi časté psychické poruchy.  Ovlivňují všechny oblasti lidské bytí a jsou potenciálně závažné.

Afektivní poruchy mohou směřovat směrem k patologickému zvýšení nálady (v pólu mánie), patologickému poklesu nálady (v pólu deprese), ve vzájemných kombinacích (v případě bipolární poruchy). Mohou ovlivňovat náladu i dlouhodobě (ve variantě trvalých poruch nálady).

Mánie

Mánie je charakterizována chorobně zvýšenou náladou, která která může být jak euforická, tak i zlostná a podrážděná. Typická je nepřiměřená výstřednost a odbržděnost, zvýšená tendence k navazování kontaktů, ztráta sociálních zábran, zvýšená činorodost a nárůst sebevědomí. Velikášství přitom může nabývat až bludného charakteru. Myšlenkové tempo se výrazně zrychluje. Projev je zrychlený, hlasitý, nápadný. Klesá potřeba spánku (na 1-2 hodiny denně!).

V případě mánie je na místě hospitalizace na psychiatrii.

Stav s mírnějšími projevy se nazývá hypománie. Označení pochází z řeckého hypo – pod, dole, pod něčím (v našem případě „pod mánií“).

Deprese

Deprese je charakteristická depresivní náladou se smutkem, ztrátou zájmů i potěšení. Objevuje se ztráta výkonu, svižnosti a rychlosti v běžných činnostech, pesimistické ladění, často s pocity viny a bezvýchodnosti situace. Snížení chuti k jídlu je provázeno poklesem tělesné hmotnosti. Deprese může vyvolat pestré tělesné potíže. Typické jsou poruchy spánku a pokles mentálního výkonu. Projev a řeč bývá tišší, obsahově chudší, bez náboje. Klesá zájem stýkat se s jinými lidmi. V hluboké depresi se mohou objevit bludy (depresivní, sebeobviňující, apod.). A v těžších fázích se často objevují myšlenky na smrt (s rizikem sebevraždy – suicidia).

Podle hloubky a závažnosti příznaků rozlišujeme depresivní fázi lehkou, střední a těžkou.

Bipolární průběh afektivních poruch

V případě bipolárního průběhu se u jednoho člověka střídají depresivní a manické fáze (v různém vzájemném poměru a intenzitě).

Odlišení epizodické deprese (a mánie) oproti bipolárnímu průběhu má mimo jiné význam léčebný – terapie bipolární poruchy je jiná než terapie samotné deprese nebo samotné mánie.

Trvalé poruchy nálady

Ve skupině trvalých poruch nálady změny nálady nedosahují úrovně mánie a deprese, ale typická je dlouhodobost potíží.

 

Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem a somatoformní poruchy

Společným znakem široké skupiny uvedených psychických poruch je zejména úzkost a tělesné projevy (měnlivé kvality a kvantity).

Úzkostné poruchy

ÚZKOST je prožívána jako nepříjemný pocit neurčitého a nejasného ohrožení a obav. STRACH je spojen s konkrétním ohrožením (má určitý obsah).

Obsedantně-kompulzivní porucha

Obsedantně-kompulzivní porucha se označuje zkratkou OCD (z anglického Obsessive-Compulsive Disorder). Jasným znakem jsou nutkavé myšlenky – obsese (opakující se ve stereotypní podobě – např. obavy ze znečistění a nákazy) a nutkavé jednání – kompulze (opakované, stereotypní jednání – např. nepřiměřeně často opakované mytí). Obsese i kompulze se často mohou měnit a většinou se rozrůstají a rozšiřují.

Reakce na závažný stres a poruchy přizpůsobení

Stresová reakce je přirozenou a fyziologickou reakcí. V řadě situací doslova umožňuje přežití. V některých případech však důsledky stresu mohou být škodlivé.

Disociativní poruchy

Disociativní poruchy jsou vzácnější a velmi pestrou skupinou duševních poruch s výraznou desintegrací psychických a/nebo tělesných funkcí. Objevující se u disponovaných osob a mívají souvislost se stresem. Podkladem poruchy nejsou žádné tělesné obtíže, ale psychické kořeny.

Somatoformní poruchy

Somatoformní poruchy jsou charakteristické pestrými subjektivními tělesnými příznaky, které nelze vysvětlit žádným tělesným onemocněním.

Neurastenie

Neurastenie patří dle MKN-10 do skupiny jiných neurotických poruch. Je typická stížnostmi na vysokou únavu (psychickou nebo fyzickou), tělesnou slabost, obtížné soustředění, psychickou nevýkonnost Objevují se bolesti hlavy, obavy a úzkost, pocity smutku, podrážděnost, poruchy spánku apod.

 

Behaviorální syndromy spojené s fyziologickými poruchami a somatickými faktory

Velká skupina behaviorálních syndromů spojených s fyziologickými poruchami a somatickými faktory zahrnuje diagnostické kategorie: Poruchy příjmu potravy, Neorganické poruchy spánku, Sexuální dysfunkce nevyvolané organickou poruchou nebo nemocí, Duševní poruchy a poruchy chování spojené s šestinedělím neklasifikované jinde, Psychické a behaviorální faktory spojené s chorobami nebo poruchami zařazenými jinde, Abúzus látek nezpůsobujících závislost, Nespecifikované behaviorální syndromy spojené s fyziologickými poruchami a somatickými faktory.

Poruchy příjmu potravy

Kategorie poruch příjmu potravy souvisí se změnami kvality a kvantity přijímané potravy.

Neorganické poruchy spánku

Spánek je heterogenní funkční stav mozku a celého organismu, který je pro život nezbytný. Skládá se ze dvou fází (REM a non-REM), které se v průběhu spánku pravidelně opakují.

Mezi neorganické poruchy spánku, při kterých je vyloučena organická (tělesná) příčina se řadí např.:

Další kategorie behaviorálních syndromů spojených s fyziologickými poruchami a somatickými faktory

Do uvedené kategorie řadíme další diagnostické skupiny:

 

Poruchy osobnosti a chování dospělých

Skupina Poruchy osobnosti a chování dospělých je podle MKN-10 rozdělena do několika kategorií. Jsou to: Specifické poruchy osobnosti, smíšené a jiné poruchy osobnosti, Přetrvávající změny osobnosti, které nelze přisoudit hrubému poškození nebo nemoci mozku, Nutkavé a impulzivní poruchy, Poruchy pohlavní identity, Poruchy pohlavní preference, Psychické a behaviorální poruchy spojené se sexuálním vývojem a orientací aj.

Specifické a smíšené poruchy osobnosti

Specifické poruchy osobnosti jsou dlouhodobé až trvalé stavy, kdy některé povahové a charakterové osobnostní rysy a vlastnosti jsou výrazně vystupňované a jiné jsou v propadu. Často jsou patrné projevy maladaptivního chování, narušení sociální interakce a vztahů. Zpravidla chybí náhled poruchovosti.

Mezi specifické poruchy osobnosti patří např.:

Pokud se projevují znaky více uvedených specifických poruch osobnosti, hovoříme o kategorii  Smíšené a jiné poruchy osobnosti (F61).

Ostatní poruchy a změny osobnosti

Přetrvávající změny osobnosti u člověka, který dříve nekazoval žádné poruchové vzorce, mohou vyvolat také jiné okolnosti: katastrofické události, psychickém onemocnění apod. Porucha osobnosti se pak rozvíjí u původně zdravé osobnosti jako následek katastrofické události, extrémního stresu nebo duševní poruchy.

Pro případy, kdy dochází ke zhoršování nebo chronifikaci somatické nemoci, které ale nelze vysvětlit samotnou tělesnou poruchou je vyhrazena diagnostická kategorie Zpracování somatických symptomů z psychických důvodů.

Předstíráním příznaků řady poruch psychických i tělesných bez důkazu o vnější motivaci, která přináší zisk a výhodu, je označováno diagnózou předstíraná (faktitivní) porucha neboli záměrná produkce nebo předstírání symptomů nebo tělesné či psychické neschopnosti. Získání náhledu a spolupráce, diagnostika i terapie této poruchy jsou vesměs náročné a velmi problematické.

Nutkavé a impulzivní poruchy

Všechny nutkavé a impulzivní poruchy jsou typické opakovaným nutkáním k určitým činnostem. Následná realizace je provázena uspokojením a libými pocity. Poté se mohou objevit výčitky svědomí.

Do této kategorie spadá např.:

 

Poruchy sexuality

Sexualita je přirozenou součástí života. A ani této oblasti se nevyhýbají poruchy. Z hlediska MKN-10 spadají do sexuálních poruch kategorie klasifikačně řazené do různých celků. Pro přehlednost je však rámcově uvádíme v jednom celku. Jedná se o: Sexuální dysfunkce, Poruchy pohlavní identity, Poruchy pohlavní preference, Poruchy pohlavního vývoje a orientace.

Sexuální dysfunkce

Sexuální dysfunkce nevyvolané organickou poruchou nebo nemocí narušují běžnou lidskou sexuální reaktivitu. Jsou to poruchy v populaci „běžné“ a časté. Představují neobvyklou, neúplnou nebo narušenou fyziologickou odpověď na adekvátní sexuální stimulaci. Zasahují ovlivňují přirozené fáze sexuálního reaktivního cyklu: apetenci, vzrušení, plato, orgasmus a uvolnění.

Jako příklady sexuálních dysfunkcí uveďme:

V řešení sexuálních dysfunkcí se uplatňují léčebné metody biologické i psychologické terapie.

Poruchy pohlavní identity

Pohlavní identita je vědomí o příslušnosti k pohlaví a ztotožněním se svým (jedním) pohlavím.

Poruchou pohlavní identity je rozpor mezi biologickým pohlavím a prožíváním vlastní pohlavní identity. Příkladem může být TRANSSEXUALISMUS provázený opakovanou touhou zbavit se svého anatomického pohlaví a změnit je v opačné. Je-li dotyčný původně mužského pohlaví, označuje se jako M-F (z anglického Male to Female). Ženy usilující o změnu pohlaví jsou označovány jako F-M (z anglického Female to Male).

Poruchy pohlavní preference

Poruchy pohlavní preference (parafilie) představují odlišné nasměrování sexuálně-erotického zájmu. Dotyčný prožívá opakovaná sexuální puzení a fantazie k neobvyklým objektům a/nebo aktivitám.

Počeštělá forma pojmu paraphilia je odvozena z řeckého slova para – vedle, u, při a slova filiā – přízeň, náklonnost. Vyjadřuje tak odchylnost od normy.

PARAFILIÍM V OBJEKTU řadíme například:

Mezi PARAFILIE V AKTIVITĚ patří mim o jiné:

Poruchy pohlavního vývoje a orientace

Porucha sexuálního vyzrávání nese pocity nejistoty o vlastní pohlavní identitě nebo orientaci.

Při egodystonické sexuální orientaci dotyčný jedinec vnímá svoji sexuální orientaci a uvědomuje si ji, nicméně ji nepřijímá, odmítá ji a přeje si změnu. Doprovodem jsou pocity studu, viny, deprese, osamění.

Nezapomeňme: Samotná sexuální orientace není v současnosti považována za poruchu. Oba póly sexuální orientace (heterosexualitu a homosexualitu) dnes považujeme za varianty normy.

Mentální retardace

Mentální retardace představuje vrozený nebo v raném věku vzniklý (maximálně do stáří 2 roky) nedostatečný vývoj rozumových schopností s úrovní inteligenčního kvocientu nižší než sedmdesát (IQ < 70).

Dětská a dorostová psychopatologie

Celá oblast dětské a dorostové psychopatologie je v mnohém specifická – u dětí je nezbytné mnohem více zohledňovat věk a také vývojovou fázi. Kromě faktorů vrozených hrají v dětském věku nesmírně významnou roli zejména faktory sociální (vztahové).

Specifické vývojové poruchy

Specifické vývojové poruchy se týkají řeči a jazyka, školních dovedností a motorických funkcí.

Pervazivní vývojové poruchy

Pervazivní vývojové poruchy jsou závažnější kategorií. Pronikají celou psychikou a významně narušují fungování dítěte. Patří sem řada diagnostických kategorií. Jmenujeme jako příklad některé z nich:

Poruchy chování a emocí se začátkem obvykle v dětství a adolescenci

Široký okruh poruch chování a emocí se začátkem obvykle v dětství a v adolescenci zahrnuje především Hyperkinetické poruchy, Poruchy chování, Tikové poruchy. Patří sem i další kategorie. Vzhledem k informativnímu charakteru textu je zde neuvádíme podrobně.

Hyperkinetické poruchy jsou provázeny hyperaktivitou a impulzivitou, nepozorností, narušením koncentrace, plánování či usměrnění motivace. Poškozena je vytrvalost, paměť a prostorová představivost

Poruchy chování jsou provázeny nedodržováním a narušováním norem, pravidel i práv druhých, agresivními projevy (proti věcem, zvířatům i lidem), časté jsou krádeže, lhaní, záškoláctví apod.

Tikové poruchy zahrnují tiky – náhlé, rychlé, opakované, bezúčelné, mimovolní pohyby (pak se jedná o motorické tiky) nebo zvuky (pak jsou to vokální tiky). Mohou se vyskytovat přechodně, ale také chronifikovat.

Do kategorie Jiné poruchy chování a emocí začínající obvykle v dětství a adolescenci patří např.:

Závěr

Speciální psychopatologie je zajímavým, pestrým a velmi rozsáhlým oborem. Nepochybně bezprostředně souvisí se základním tématem našeho portálu – vědomím. Vědomí jako takové je z klinického i akademického hlediska „jednou z oblastí zájmu“ psychopatologie. Některé psychopatologické stavy a poruchy přímo vědomí ovlivňují, modifikují a mění.

Naším cílem nebylo přinést komplexní přehled, ale rámcové uvedení do tématu, poukázat na klasifikační systém duševních poruch, který vychází z platné Mezinárodní klasifikace nemocí a seznámit tak se základy oboru.

Opakovaně vyzýváme zájemce o tématiku v orientaci na další dostupné zdroje informací, které se každodenně rozrůstají.

 

Použitá literatura a literatura k dalšímu studiu

Andreasen, N. C., Black, D. W. (2001). Introductory Textbook of Psychiatry. 3rd ed. Washington D. C.: American Psychiatry Publishing, Inc.

American Psychiatric Association (1994). Diagnostic and statistical manual of mental disorders. Washington: APS.

American Psychiatric Association (1994). Diagnostic criteria from DSM-IV. Washington: APS.

Baddeley, A. D., Kopleman, M., Wilson, B. A. (2004). The Handbook of Memory Disorders. Chichester: Wiley and Sons.

Barlow, D. H., ed. (2008). Clinical Handbook of Psychological Disorders. New York: Guilford Press.

Bergin, A. E., Garfield, S. L., eds. (1994). Handbook of Psychoterapy and Behavior Change. New York: John Wiley & Sons, inc.

Dušek, K., Večeřová-Procházková, A. (2010). Diagnostika a terapie duševních poruch. Praha: Grada.

Hales, R. E., Yudofsky, S. C. Talbott, J. A. (1999). Textbook of psychiatry. London, Washington: American Psychiatric Press.

London, American Psychiatric Publishing.

Praško, J. a kol. (2011). Obecná psychiatrie. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci.

Smolík, P. (2002). Duševní a behaviorální poruchy. Praha: Maxdorf.

Svoboda, M., ed. (2006). Psychopatologie a psychiatrie. Praha: Portál.

Vágnerová, M. (2008). Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha: Portál.

Hales, R. E., Yudofsky, S. C., eds. (2003). Textbook of Clinical Psychiatry. Washington:

Höschl, C., Libiger, J., Švestka, J. (2004). Psychiatrie. Praha: Tigris.

Kaplan, H. I., Sadock, B. J. (2000). Comprehensive Textbook of Psychiatry. 7th eddition. Philadelphia, Lippincott: Williams & Wilkins.

Kay, J., Tasan, A. (2006). Essentials of psychiatry. Chichester, England, John Wiley & Sons.

Mezinárodní klasifikace nemocí. 10. revize: Duševní poruchy a poruchy chování,  Diagnostická kritéria pro výzkum. (1996). Praha: Psychiatrické centrum Praha.

Orel, M. a kol. (2012). Psychopatologie. Praha: Grada.

Raboch, J., Zvolský, P. et al. (2001). Psychiatrie. Praha: Galén – Karolinum.

Raboch, J., Pavlovský, P. (2003). Psychiatrie. Praha: Triton.

Rahn, E., Mahnkopf, A. (2000). Psychiatrie. Praha: Grada Publishing.

Vokurka, M., Hugo, J. (2002). Velký lékařský slovník. Praha: Maxdorf.

Vokurka, M., Hugo, J. (2004). Praktický slovník medicíny. Praha: Maxdorf.




Autor příspěvku: Miroslav Orel dne 15.9.2012 Chcete-li příspěvek editovat, musíte se přihlásit do systému.
Rubriky: Nezařazené

Nejnovější příspěvky